Geschiedenis

Bestuurlijke en symbolische functie

Aanvankelijk had het Stadhuys een bestuurlijke en administratieve functie. Door de jaren heen is het pand echter op veel verschillende manieren gebruikt. Zo is er jarenlang rechtgesproken en fungeerde het Stadhuys tijden als vleeshal. De gemeente Gouda hield er tot 2012 haar raadsvergaderingen en gebruikte het pand voor officiële ontvangsten. Verder worden er ieder jaar honderden huwelijken gesloten en doet de locatie dienst als decor van de traditionele Kaarsjesavond.

Terug in oorspronkelijke staat

Aanvankelijk was het Stadhuys omringd door water en bereikbaar met een valbrug. Door de eeuwen heen is het pand regelmatig verbouwd en gerenoveerd. Zo zijn het bordes en het schavot pas later toegevoegd en werden in de zeventiende eeuw veel gotische elementen vervangen door architectonische invloeden van de renaissance. In de twintigste eeuw is het Stadhuys weer grotendeels teruggebracht in haar originele staat.

Van binnen én buiten een echte eyecachter

Zowel van binnen als buiten is het Stadhuys indrukwekkend om te zien. Buiten zijn het bordes, de luiken, het carillon en de beelden van toonaangevende hoofdrolspelers in de Goudse geschiedenis echte eyecatchers. 

Authentieke detailsHet interieur stamt deels nog uit de zeventiende en achttiende eeuw. De trots van het gebouw is de wandbekleding in de trouwzaal, vervaardigd door de Goudse tapijtwerker David Ruffelaer, een zoon van de uit Oudenaarde afkomstige tapijtleverancier Jan Ruffelaer, die zich voor 1600 in Gouda had gevestigd. Het tapijt is in 1642 vervaardigd, ter gelegenheid van het bezoek van 
Henriëtta Maria van Frankrijk, de vrouw van koning Karel I van Engeland, met haar dochter Maria Stuart en schoonzoon Willem van Oranje Nassau, de latere stadhouder Willem II.

ContactHet Oude Stadhuys
KvK 09075158

Bezoekadres
Markt 1
2801 JG  Gouda
 
Postadres
Postbus 288
6710 BG  Ede
 
Contact
Tel. 088 - 000 15 05
Email: info@stadhuysgouda.nl

 

Wilt u meer informatie of een offerte?Routebeschrijving
Download hier de routebeschrijving
naar Het Oude Stadhuys.
 

Het Oude Stadhuys ligt centraal in de Randstad. De locatie is perfect bereikbaar per auto via de snelwegen A20 en A12. Op loopafstand van het stadhuys zijn diverse parkeermogelijkheden. Komen uw gasten per openbaar vervoer? Het station ligt slechts op enkele minuten lopen!